Hösten 2017

Hösten 2017 gäller följande

Vi mustar dina äpplen, släng dom inte i skogen
SiljansnäsResursen har i samarbete med Vikarbyns Byalag även under hösten 2017 tillgång till deras musteri, vilket kommer att vara placerat i centrala Siljansnäs, bakom Sockenstugan. Mustning kommer att ske vardagar från och med måndag 4 september och framåt hösten så länge det finns tillräckligt med äpplen och efterfrågan av must.

Hur gör man:
Man kan ta vilka äpplen som helst men välj gärna om du kan både söta och syrliga. Det går bra med fallfrukt men det får inte finnas mögel.
Många äpplen kan vara skadade av insekter som äpplevecklare och rönnbärsmal, skorv kan också finnas, det gör inget för mustens kvalitet.
Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma. Med mognaden utvecklas sötman.
Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.
Vi räknar med ett utbyte på ca 50 % dvs. 10 Kg äpplen ger ca 5 liter must
En papperskasse full brukar rymma ca 15 kg, en banankartong ca 20 kg och en flyttkartong ca 40 kg äpplen. Vinterfrukt ger mer must än sommarfrukt.

Vi pastöriserar musten och levererar den i miljövänliga 3 liters Bag in Box förpackningar.  Pastöriserad must är i rumstemperatur hållbar i ca 1 år.
Om Du har minst 120 Kg äpplen med dig får Du garanterat must från dina egna äpplen. Har Du mindre pressas dina äpplen ihop med andras.

Hur mycket kostar det:
Med egna äpplen
90 kr för en 3 liters Bag-in-box med must från egna äpplen.
15 kr/liter för opastöriserad must på egna äpplen (du behöver då hålla med egna dunkar).

Utan egna äpplen (i mån av tillgång)
120 kr för en 3 liters Bag-in-box med pastöriserad must

Rutin för inlämning/hämtning
Efter att ha fått ok från oss (så att vi inte får in för mycket äpplen på en gång) kan du lämna in dina äpplen på överenskommen tid.
Vi utför sedan mustningen inom några dagar. Vi meddelar er när det är klart  så att ni kan hämta färdig must på överenskommen tid. Ni får då även med en faktura.

Officiellt kör vi igång musteriet med början på söndag 3/9 i samband med Mat runt Siljan (Vilket även nämns i programmet för Mat runt Siljan).
Vi kommer då att demonstrera och informera om mustningen mellan 11:00 och 16:00 på plats bakom Siljansnäs Sockenstuga.

Vi vill helst att du anmäler ditt intresse och dina uppgifter via nedanstående formulär.

För tidsbokning kan du sedan kontakta oss på telefon 0247-23320 eller  via e-post: info@siljansnasresursen.se

Fel: Kontaktformulär hittades inte.